Kennismakingmetdejeugdzorg

Interviews

Interview 1

Wie bent u? Ik ben Marja Jansen

Waar werkt u? Ik werk bij de Jutters

Wat houd uw baan in? Ik ben psychodiagnostisch medewerker. Daarbij leer je hoe je psychologische onderzoeken moet doen. Ik doe dus ook die psychologische onderzoeken. Die zitten vaak in het eerste stuk van de behandeling. Zodat op die manier er een nog betere diagnose gesteld kan worden. Ik geef ook trainingen, waaronder de doe-pressiegroep

Waarom heeft u voor deze baan gekozen? Ik ben ooit fysiotherapeut geweest, maar ik vond het leuker om met jongeren te werken waar niet de medische kant bij kwam kijken. Ik heb wel altijd iets met jongeren gedaan, omdat ik dat het leukst vind om te doen.  

Wat zijn de leukste kanten van uw baan? Het leukste vind ik het contact dat ik heb met de mensen en dat ik de mensen duidelijkheid kan geven waar ze last van hebben. Ook vind ik het leuk om te zien dat het beter gaat met mensen en dat er vooruitgang inzit. Het samenwerken in een team vind ik ook leuk.                                                                                                                           

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan? Ik moet heel veel noteren, waaronder afspraken en alles wat ik die dag heb gedaan. Dat kost soms best veel werk, dus dat is niet altijd even leuk.                                                                                                  

Wat is de visie van het bedrijf waar u werkt? Het belangrijkste is dat de kinderen en de jongeren zich weer beter gaan voelen. En dat ik de ouders kan helpen in de opvoeding van hun kind.                                                                                                           

Wat vind u zelf het belangrijkste wat u met uw werk doet? Ik vind het belangrijk dat het duidelijk is wat de kinderen en jongeren hebben. En dat de cliënten het daar zelf ook mee eens zijn. Want het kan nog wel eens voorkomen dat een cliënt of zijn/haar ouders het niet eens zijn met de diagnose die is gesteld.                                                                                                                    

Met wat voor situaties krijgt u te maken? De meeste mensen komen hierheen, maar ik ga soms ook naar scholen toe. En de mensen die hierheen komen, komen op vrijwillige basis.

 

 Interview 2

Wie bent u? Ik ben Corinne van Haastregt                                                                                                                           

Waar werkt u? Ik werk bij de Jutters

Wat houd uw baan in? Ik ben sociaal – psychiatrisch verpleegkundige (dat komt op hetzelfde neer als een psycholoog). Als eerste voet ik intakegesprekken met nieuwe cliënten, daarna stel ik vast wat de problemen zijn van de cliënten en daar maak ik vervolgens een verslag van. Ik maak daarna een behandelplan voor de cliënt en die wordt dan besproken in het team. Daarna wordt er een diagnose gesteld, soms wordt er een globale diagnose gesteld. Dat doen we als het niet zeker is war de echte diagnose is. Om daar achter te komen zijn dan vaak een aantal afspraken nodig. Daarna volgt er een adviesgesprek met de ouders van de cliënt en de cliënt zelf. Als iedereen akkoord gaat met de diagnose die op dat moment gesteld is dan start de behandeling. De Jutters heeft verschillende behandelcentra, ikzelf werk bij het centrum angst en stemming. Dus ik behandel cliënten die last hebben van angstaanvallen en stemmingswisselingen. Ook behandel ik crisisgevoelige cliënten. Dat komt omdat een sociaal – psychiatrisch verpleegkundige daarin is geschoold. Ook geef ik trainingen (doe-pressiegroep en assertiviteitscursus) 

Waarom heeft u voor deze baan gekozen? Ik ben in de psychiatrie begonnen en dat was met alle leeftijden. Ik kwam uiteindelijk te werken op de afdeling eetstoornissen. Dat was in eerste instantie een afdeling voor volwassenen, maar er zaten veel jongeren. Ik vond dat een erg leuke groep en ben er toen achter gekomen dat ik het erg leuk vind om de jongeren te helpen. Ik heb toen nog een hele tijd in de ouderenzorg gewerkt, maar ik wilde eigenlijk altijd terug naar de jongeren. Ik werk ondertussen al langer dan 7 jaar bij de jutters en vind de doelgroep jongeren/adolescenten nog steeds het leukst.

Wat zijn de leukste kanten van uw baan? Het is leuk dat het heel afwisselend is en dat je resultaat ziet bij de cliënten. Het proces duurt lang en je bouwt op een gegeven moment een band op met de cliënt. Ik vind het fijn dat ik wat kan betekenen voor iemand. Ook leer je de persoon beter kennen. Wat ook leuk is, is dat het leerzaam blijft. Dat komt omdat elke persoon en elke situatie anders is.

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan? Ik heb wel eens het gevoel dat ik te weinig kan betekenen voor iemand. En dat kan soms best wel frustrerend zijn. Ook heb je zelf ook je beperkingen. De administratie die eraan te pas komt is ook niet altijd even leuk. Het is wel fijn dat alles genoteerd staat, maar het kan soms wel eens ten koste gaan van een cliënt.

Wat is de visie van het bedrijf waar u werkt? Een van de belangrijkste dingen is dat je service gericht werkt. Dus de cliënt staat altijd centraal. Ook is het belangrijk dat je altijd open en eerlijk bent. Wij bieden ook zorg op maar, dus we geven alles aan de cliënt wat de cliënt van ons verwacht.

Wat vind u zelf het belangrijkste wat u met uw werk doet? Het contact dat ik heb met de cliënten en dat ik wat voor ze kan betekenen. Ik heb een goede dag gehad als ik echt het idee heb dat ik iemand heb geholpen en dat ik iets voor diegene heb kunnen betekenen.

Met wat voor situaties krijgt u te maken? Ik krijg met hele verschillende situaties te maken, maar dat maakt het werk ook weer heel leuk. Ik werk dan wel met jongeren, maar ik heb ook contact met de ouders. Dus dat is ook weer verschillend.

 

Interview 3

Wie bent u? Ik ben Myrthe van Huizen

Waar werkt u? Ik werk bij Bureau Jeugdzorg

Wat houd uw baan in? Ik ben medewerker toegang, dat is onderdeel van vrijwillige hulpverlening. De afdeling toegang leidt mensen soms toe naar hulpverlening

Waarom heeft u voor deze baan gekozen? Ik heb eerst een tijd in een jeugdgevangenis gewerkt, dus dat is wel anders dan wat ik nu doe. Ik wilde graag wel uit de gesloten zetting. Ook kwam ik bij hun in hun leven op een vrij laat punt. Ik kon ze niet helpen om te voorkomen dat ze de verkeerde kant op gingen. Ik wilde iets gaan doen waarbij ik meer aan het begin van het traject kwam. Dat komt omdat ik echt wilde proberen om te voorkomen dat ze de slechte kant op gaan. Dus dat ik een positieve bijdrage kan leveren in hun leven.

Wat zijn de leukste kanten van uw baan? Het is leuk dat het afwisselend is. Ik spreek ouders van hele jonge kinderen die hulp en advies willen over de opvoeding van hun kind. Maar ik krijg ook te maken met pubers die het niet goed kunnen vinden met hun ouders. Soms melden mensen zichzelf aan, maar sommige mensen worden aangemeld door de politie. De mensen die worden aangemeld door de politie zijn wel de heftigere zaken. Wat ook wel leuk is, is dat het soms erg verrassend is. De ene keer lijkt het een hele makkelijke zaak en daar ben ik uiteindelijk dan lang mee bezig. En de andere keer lijkt het een moeilijke zaak waar je uiteindelijk snel klaar mee kan zijn.

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan? Het kan zo zijn dat ik een zaak krijg waar huiselijk geweld in voorkomt. De zaken die heftiger zijn, zijn minder leuk. En soms is het ook niet meer te redden, dus dan moeten we soms ook een kind even ergens anders plaatsen omdat dat in dat geval dan beter is voor het kind.

Wat is de visie van het bedrijf waar u werkt? Wij hebben een heel uitgebreide visie. Ze willen zoveel mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden die de mensen hebben. Maar we houden er wel rekening mee dat het veilig blijft voor het kind.

Wat vind u zelf het belangrijkste wat u met uw werk doet? Het belangrijkste vind ik dat ik inzicht kan geven aan de ouders od verzorgers. Kinderen maken wel eens een tekening die een bepaalde situatie uitlegt. Die tekening laten we dan zien aan de ouders of verzorgers. Zij zien op die manier in dat het niet goed is wat ze doen en op die manier kan er verandering komen in de situatie.

Met wat voor situaties krijgt u te maken? We draaien bureaudiensten. Mensen kunnen dan bellen over allerlei dingen. We kunnen ook gebeld worden door ouders of scholen, maar we gaan daar soms ook langs. We hebben vergaderingen waar we alle zaken bespreken. We leggen soms ook huisbezoeken af. Op die manier kunnen we zien hoe de mensen wonen.

 

Interview 4

Wie bent u? Ik ben Caroline van Buuren

Waar werkt u? Ik werk bij Bureau Jeugdzorg

Wat houd uw baan in? Ik ben gedragswetenschapper bij Bureau Jeugdzorg. Ook ben ik inhoudelijk verantwoordelijk voor alle beslissingen die op deze locatie worden genomen. De teamleider heeft ook veel verantwoordelijkheid, maar dat gaat meer over de medewerkers. Ook doe ik diagnostiek. Ik doe dus onderzoek bij de kinderen en dat kunnen verschillende onderzoeken zijn. Bijvoorbeeld: intelligentie, sociaal of persoonlijkheid

Waarom heeft u voor deze baan gekozen? Ik vind het leuk om met kinderen te werken en om de ouders of verzorgers te helpen bij de opvoeding. Het is een brede doelgroep (0-18 jaar) met veel verschillende problemen en dat maakt het werk interessant.

Wat zijn de leukste kanten van uw baan? Het leukste is dat het verschillend is. Er komt veel verschillende problematiek naar voren. Ook de samenwerking met mijn collega’s zijn leuk. Uiteraard is het contact met de cliënten ook leuk en de onderzoeken vind ik leuk om te doen.

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan? Soms is het wel lastig om een gesprek aan te gaan met ouders door bepaalde beslissingen die door ons zijn gemaakt. Het kan zijn dat de ouders het daar niet mee eens zijn en daar dan boos om worden. Het kan soms ook beperkingen opleveren, als er wordt beslist dat een kind uit huis wordt geplaatst, maar er op dar moment nergens een plek is voor dat kind dan is dat wel moeilijk. Dat komt vooral omdat het op dat moment beter is voor het kind als hij/zij even ergens anders woont.

Wat is de visie van het bedrijf waar u werkt? De visie is om zo goed en zo snel mogelijk hulp te geven aan ouders en kinderen. Ook proberen wij om dubbele dingen te voorkomen, dus dat niet nog een andere instelling precies hetzelfde gaat doen.

Wat vind u zelf het belangrijkste wat u met uw werk doet? Ik vind het belangrijk als er voor wordt gezorgd dat een kind op een veilige manier kan opgroeien. Er wordt altijd geprobeerd om het kind bij de ouders te laten blijven wonen. Op het moment als dat echt niet kan dan wordt er wel gewerkt  naar het proces om het kind uiteindelijk weer thuis te laten wonen.

Met wat voor situaties krijgt u te maken? Medewerkers komen bij haar voor vragen over verschillende cliënten. Ik leid ook vergaderingen. Ook denk ik mee over war er moet gebeuren voor de kinderen. Ik maak vaak ouders mee die problemen hebben met de opvoeding van hun kind. We krijgen soms ook een melding van kindermishandeling. Die meldingen komen soms via het AMK, maar niet altijd. Meldingen over huiselijk geweld krijgen we soms ook. Ik ga dan in gesprek met de ouders  en leg dan uit dat het niet goed is voor de kinderen. Het komt bij oudere kinderen vrij veel voor dat ze niet vaak naar school aan. Het komt soms dan voor dat leerplicht erbij betrokken raakt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb