Kennismakingmetdejeugdzorg

Soorten jeugdzorg

Jeugdzorg kun je in een aantal ‘soorten’ onderverdelen, hieronder worden de volgende uitgelegd door middel van het benoemen van het doel, de doelgroep en de werkwijze.

 Daghulp

Doel: Ondersteuning  ‘overdag’, het kind/de jongere wordt intensief behandelt zonder dat hij/zij volledig uit zijn/haar eigen omgeving wordt gehaald. Deze jongeren wonen nog thuis en zijn alleen overdag (of een deel van een dag) op een instelling. Het doel is dus om de cliënt zoveel mogelijk te ondersteunen zonder dat deze uit zijn/haar thuissituatie/routine hoeft te worden gehaald.

Doelgroep: De daghulp is bedoelt voor kinderen/jongeren die niet naar school gaan(geen dagbesteding hebben)

Werkwijze: Er zijn grote verschillen als het gaat om daghulp, een voorbeeld hiervan is: een dagopvang. Ook is deze hulp alleen maar mogelijk voor personen die niet ‘te veel’ problematiek hebben, aangezien zij dan meer dan daghulp nodig zouden hebben.

 Pleegzorg

Doel: Het doel van pleegzorg is het tijdelijk opvangen van een kind in een ‘pleeggezin’. Het is de bedoeling dat het kind zodra dit mogelijk is weer zoveel mogelijk thuis kan gaan wonen.

Doelgroep: Pleegzorg is bedoelt voor kinderen/jongeren tot 18 jaar die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen om wat voor reden dan ook.

Werkwijze: Pleegzorg kan zijn dat een kind twee keer per maand een weekend naar het pleeggezin om ‘tot rust’ te komen maar het kan ook zo zijn dat een kind zeven dagen per week bij het pleeggezin is. Er is eigenlijk geen vaste afspraak voor ‘de hoeveelheid’ pleegzorg, dit wordt helemaal op het kind en de ouders afgesteld, en op die manier wordt er een match gezocht met de juiste pleegouders.

  

Ambulante jeugdzorg

Doel: Het doel van ambulante jeugdzorg is hulpbieden aan de cliënt, terwijl deze gewoon nog thuis woont. Het is de bedoeling dat deze cliënt geholpen/ondersteund wordt bij zijn/haar problemen.

Doelgroep: Kinderen/jongeren tot 21 jaar die relatief gezien ‘lichte’ problemen hebben waarbij zij gewoon thuis kunnen blijven wonen, zoals verzuim op school, problemen in de thuissituatie en onhandelbaar gedrag etc. Ook kunnen hier ouders onder vallen die hulp krijgen bij de opvoeding.

Werkwijze: De begeleider gaat op bezoek of de cliënt gaat bij de begeleider op bezoek. Tijdens deze afspraken mag het gezin eventueel ook mee en worden de problemen besproken en worden er handvaten gegeven om te ondersteunen bij het oplossen van deze problemen.

 

Residentiele jeugdzorg

Doel: Het doel van residentiele jeugdzorg is om kwalitatief goede verzorging en opvoeding te bieden die zoveel mogelijk is afgestemd op de opvoeding van de ouders (voor zover dit mogelijk is)

Doelgroep: Deze vorm van jeugdzorg is omvat de kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar die vrijwillig of gedwongen, 24 uur per dag op een instelling/ buiten hun eigen omgeving wonen. (het is ook mogelijk om in de weekenden naar huis te gaan, hier worden altijd afspraken over gemaakt met de cliënt)

Werkwijze: Kinderen en jongeren van 0-23 jaar wonen op een instelling of in ieder geval buiten hun eigen omgeving, bij deze instelling worden zij opgevoed, hier worden alle dagelijkse taken uitgevoerd zoals koken, kamer opruimen etc. Ook wordt er zoveel mogelijk gezorgd voor een dagbesteding (school, werk, vervangende activiteiten etc.)